Episode 23: Bingka Labu

Sunday, January 26, 2014

Hai All!!
Sebelum hujung minggu berakhir, nak update resepi lagi.
Kali ni, resepi Bingka Labu.
Yes. Bingka Labu. Resepi dia agak bercampurlah.

Ambil dalam internet sket, ambil resepi dengan mak sket. Selebihnya guna instinct. =D

 

Sepatutnya Bingka Labu ni buat untuk Aktiviti makan-makan semalam (25/1/2013). Tak update lagi pasal makan-makan ni kan? Sebab tak ado gambar. Galau hupdate cerita panjang-panjang pun bukan orang nak baca. Eh?

Ha! Untuk makan-makan tu. Tapi....dek tak pernah buat bingka dan ini pertama kalinya bakar kuih bingka, macam kelam kabut sikitlah. Ngeee... Tengah dok bakaq bingka, boleh pula suis terbidas sebab over voltage. Tak ke terbantut pembakaran kuih tu?
Dah siap bakaq, laju-laju potong. Hahaha.. Nampak kan tak pernah buat? Tengok-tengok lembik je. Rasa cam tak jadi, malas r nak jamu orang makan benda tak jadi kan.. eheh.. Terus minta Diza bawa naik ke bilik. Rasa dah sedap. Tapi lembik, tak best pula kan?
Tapi... balik je dari dewan kaikan laju-laju jenguk bingka labu kononnya nak makan lagi. Sekaliiii... Eh! Jadilah.. Sedap pula tu! ahaks. Sendiri masa, sendiri puji. Senget!

Jom usha resepi ikut instinct saya dan olahan dari resepi mak.

BAHAN-BAHAN:
1/4 labu a.k.a pumpkin
150ml susu cair - saya guna fresh milk
300 ml santan (1/2 kotak santan + air suam = bancuh dulu)
Santan ni bahagi dua. 100ml + 20ml
 
margerin (panaskan)
1-2 sudu gula
3-4 sudu tepung gandum 
2 biji telur
Sedikit garam
sedikit minyak untuk disapu pada permukaan loyang

KEKDAHNYA:
1. Rebus labu sampai emput. Toskan. Masukkan sedikit garam ke dalam labu dan lenyek. Guna botol sos cili pun bolehhhh..

2. Ambil bekas lain. Masukkan tepung gandum + telur + susu cair + santan (200ml) + margerin + gula. Pukul sampai sebati. Kalau ada mesin pemukul tu, lagi mudah kerja. Apa nama mesin tu? Apa-apa jelah. Saya guna tenaga tangan je. eheh.

3. Agak-agak dah sebati semuanya. Tapis adunan tu dan Campur labu yang sudah dilecek/lenyek tu.

4. Panaskan loyang pada suhu 200C untuk seketika. Keluarkan loyang, sapu dengan minyak lepas tu tuang adunan tadi ke dalam loyang.

5. Bakar selama sejam. Tapi, sambil-sambil tu, jenguklah oven tu. Bila dan separuh masak, buka oven keluarkan loyang dan curah santan yang berbaki (100ml) tadi ke atas bingka labu tu. Baru berlemak kata mak!. Ahaks..

6. Masuk dalam oven dan sambung bakar. Cukup sejam, guna api atas dan bakar bingka untuk 15-20 min lagi. Nak bagi rangup bahagian permukaan tu.

Oh ya! Sebetulnya kena tabur bijan atas tu sebelum bakar. Tapi sebab tak ada bijan dan tak teringat nak buh bijan, skip je lah part tu. ngeee... Asal boleh sudah... 

Oh ya! Kalau rasa nak buat minum petang pukul 6pm, pukul 2-3pm tu dah elok sangatlah nak bakaq kuih bingka ni. Nak biaq sejuk lagi. Itulah kisahnya..
Maaf ye Otoko.. Tak de rezeki kalian nak makan bingka labu tu. Rezeki onna buat breakfast pagi tadi. eheh.. 

Pesanan Penaja:
Maaflah resepi ni tak ada exact amount. Sebab mak kata, mak pun tak tahu nak bagi resepi. Mak masuk agak-agak je. Jadi, anaknya yang ini pun, masuk bahan-bahan ikut agak-agak je lah. Tanya instinct hati. Itulah namanya bakat terendam! Ahahaha... Selamat membakar kuih bingka labu! Daaaa...
 



0 comments: